Blog

2019.10.12. 15:24:00

Vajon érdemes beszállni egy emelkedő bérspirálba?

Vajon mi az oka annak, hogy az olimpiai játékokat négyévente rendezik, és nincs havonta verseny, ünnepség és éremátadás? A maratoni futóverseny szereplőinek miért nincs minden egyes kilométernél célszalag és éremosztás? Vajon miért ismétlődik ugyanaz az elégedetlenség a hazai nagy- és közepes vállalatok dolgozói körében évről-évre? Talán azért, mert így a versengés elveszítené a vonzerejét, a sportolók pedig a motivációjukat? Mert a maratoni versenytáv 42 195m és nem 1000m, és a futó 1km-kénti elismerése, díjazása nem támogatná a kitartást és a tartósan kiemelkedő teljesítményt?

Talán azért, mert a hosszú távú célokat kizárólag rövid távú motiválással, jutalmazással akarjuk elérni? A válaszok olyan nyilvánvalók, hogy a kérdések felvetése naivitásnak – vagy egyenesen tudatlanságnak – tűnhet. Pedig üzleti megfontolásaink során nem vagyunk sem naivok, sem tudatlanok, de gyakran a megszokásaink és a körülöttünk lévők viselkedését másolva hozunk döntéseket. Ezek sok esetben lehetnek célravezetők, de okozhatnak károkat is. Az ember eredendően igényli a változást és a növekedést, és vállalkozásunkat, cégünket is ez viszi előre. Adott esetben ezt a célt szolgálja a dolgozók motiválására és megtartására irányuló béremelés. Egy idő után azonban – és ez elég hamar bekövetkezik – a béremelés megszokottá, rutinszerűvé válik és elveszti motivációs erejét.

Egy folyamatos tőkefelépítés – mondjuk 4-5-6 éves időtávra – vagy egy nagyobb összeg elhelyezése – szintén 4-5-6 éves futamidővel – azt üzeni a munkavállalónak, hogy az elérhető jutalom évről évre növekszik, és a végén – mint a maratoni verseny célszalagjánál – egy megérdemelt, nagyobb összeg lesz a kitartó és az elkötelezett munkavállaló jutalma. Többek között ezek a gondolatok húzódnak meg a programjaink hátterében, de az Ön döntése, hogy mit kezd velünk.

Copyright © 2020